De relevantie van goede afbeeldingen op je webshop en website

12 januari, 2017

Het belang van de juiste afbeeldingen op je website en webshop wordt steeds groter. Niet voor niets zijn sociale media als Instagram en Pinterest de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. Maar hoe kom je aan de juiste afbeeldingen?

Wanneer je nog geen website of -shop hebt, denk je er waarschijnlijk niet vaak over na. Je hebt wel eens een presentatie gehouden tijdens je opleiding of voor je werk bijvoorbeeld en hebt toen ter ondersteuning een plaatje gezocht via de Google. Even opslaan op je computer of meteen kopiëren en plakken in je presentatie of verslag. Zo gedaan! Een grappig plaatje op Facebook plaatsen, of in een mailing naar je klanten; hetzelfde verhaal. Wanneer je een website of webshop gaat starten, wordt het echter ineens een ander verhaal.

Regels voor afbeeldingen

Op internet zijn miljoenen afbeeldingen, foto’s en plaatjes te vinden. Ze lijken hierdoor openbaar en veel mensen weten niet dat je deze foto’s niet zomaar mag gebruiken. Sterker nog: je kunt zelfs een flinke boete krijgen wanneer je deze foto’s zonder toestemming gebruikt! Dit geldt ook voor het kopiëren van een foto en er vervolgens iets aan veranderen. Op dit beeldmateriaal zitten namelijk auteursrechten: rechten van de maker (de auteur) van het betreffende beeldmateriaal.

De soorten afbeeldingen

Oke, dus een afbeelding zomaar ‘stelen’ van een website, al dan niet via Google gevonden, is uit den boze. Welke opties blijven er dan nog over?

Stockfoto’s

Wil je professionele afbeeldingen op je website, dan is er de mogelijkheid om deze via zogenoemde stockfotosites te kopen. Nadat je de foto gekocht hebt, mag je hem rechtmatig op je website of in je webshop gebruiken. Bekende websites voor deze foto’s zijn onder andere: Istockphoto, Shutterstock en 123RF. De prijs van een afbeelding is op elke stockfotosite verschillend en kan variëren van €1 euro tot wel honderd euro per foto.
Het voordeel van stockfoto’s is dat ze meestal van goede kwaliteit zijn en daarom erg professioneel ogen. Hierdoor kunnen ze alleen soms ook een tikkeltje onpersoonlijk zijn.

Verder kun je op stockfotosites vaak kiezen uit minimaal een standaard licentie en een uitgebreide licentie. Als je een foto zoekt voor het opleuken van je website of voor in een nieuwsbrief of flyer, dan volstaat de vaak de standaard licentie. Wanneer de foto onderdeel gaat zijn van een product dat wordt verkocht, bijvoorbeeld een T-shirt met een stockfoto als opdruk, heb je een uitgebreide licentie nodig. Aangezien het verschil tussen een standaard licentie en uitgebreide licentie per site kan verschillen, raden wij aan om de licenties altijd even kort na te lezen.

Let wel op bij het kiezen van een stockfoto: sommigen mogen namelijk alleen voor redactionele doeleinden worden gebruikt of alleen voor commerciële/niet commerciële websites. Ook kan het zijn dat je slechts een bepaalde periode gebruik mag maken van de foto. Deze voorwaarden worden dan echter duidelijk op de pagina van de foto vermeld.

Eigen afbeeldingen

Een (soms tijdrovende, maar leuke) manier om aan goede foto’s voor je website of -shop te komen, is door deze zelf te maken. Wanneer je je eigen beeldmateriaal maakt, kun je ze ook helemaal naar eigen wens maken. Ook zijn zelfgemaakte foto’s vaak een stuk persoonlijker, iets wat een consument of bezoeker eerder zal aanspreken, omdat het zodoende ook geloofwaardiger overkomt. Bovendien ondersteunen goede foto’s de overige content op je website.

Ook wanneer je er voor kiest om zelf foto’s te (laten) maken, is het belangrijk om goed op te letten. Zet je bijvoorbeeld andere mensen op de foto? Dan heb je wel eerst toestemming nodig van deze mensen. Heb je deze toestemming niet, dan schend je het portretrecht en loop je wederom kans op een forse boete.

Afbeeldingen van leveranciers

Heb jij een webshop en ben je op zoek naar afbeeldingen van je producten? Ook dan is het niet verstandig om ‘zomaar’ foto’s van een willekeurige site te plukken. Indien je officieel dealer of erkend wederverkoper bent, kun je zowel logo’s als foto’s vaak rechtstreeks van de fabrikant of importeur krijgen. Deze kan jou dan voorzien van mooie, vrijstaande en professionele afbeeldingen. Na toestemming mag je deze in je webshop plaatsen. Een mooie, duidelijke afbeelding van een product zal een consument absoluut meer aanspreken en daardoor je conversie (de mensen die tot een transactie overgaan) in vele gevallen vergroten!

Afbeeldingen met ‘eigen’ licenties

Als laatste bestaan er ook sites waar auteurs foto’s en afbeeldingen gratis aanbieden met een ‘eigen’ licentie; ook wel Creative Commons genoemd. Een voorbeeld van zo’n licentie is dat je een afbeelding mag gebruiken, maar wel de naam van de maker erbij moet vermelden. Deze naam hoeft niet per se bij de foto vermeld te worden, maar mag bijvoorbeeld ook ergens anders op de website geplaatst worden. Een goede website voor zulke foto’s is onder andere Flickr.

Tips voor goede foto’s

Ga je, ondanks de bovengenoemde opties, liever zelf aan de slag met foto’s? Dan willen we je graag nog een paar handige tips meegeven voor het perfecte plaatje:

  • Zorg er voor dat je afbeelding ondersteunt wat je wilt uitdragen of vertellen. Afbeeldingen zijn onderdeel van de content, dus net zo belangrijk als een goede tekst.
  • Zorg er voor dat je foto’s er professioneel uit zien (scherp, juiste belichting).
  • Zorg voor een hoge resolutie van je foto’s, zodat ze er ook vergroot nog mooi uitzien.
  • Pas de kleuren van de foto aan bij de rest van je website, of andersom. Dit zorgt voor een eenduidige uitstraling.
  • Een goede (relevante) bestandsnaam gebruiken voor de afbeeldingen is essentieel, net als het toevoegen van een alt-tekst: een duidelijke omschrijving van hetgeen op de afbeelding staat. Onder andere deze afbeelding instellingen dragen bij aan een hogere ranking in een zoekmachine als Google.

Heb je vragen of zelf nog ideeën wat betreft de afbeeldingen op een website of -shop? Laat het ons weten

Terug naar blog