Waarvoor een SSL certificaat nodig is

10 februari, 2016

In augustus 2014 kondigde Google aan websites en webshops met een SSL-certificaat voorrang te geven in de zoekresultaten ten opzichte van websites- en winkels die dit niet hebben. Hiermee wordt het hebben van een SSL-certificaat een must voor online ondernemers. Wat is een SSL-certificaat precies? We leggen het je graag uit!

Wat is een SSL-certificaat?

SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’. Klinkt interessant, maar we begrijpen dat het de gewone burger erg weinig zegt. Wanneer je gegevens uitwisselt op een website of in een webshop, bijvoorbeeld door het invullen van een contactformulier of je gegevens bij een bestelling, zorgt een SSL-certificaat er voor dat deze gegevens versleuteld verstuurd worden.
Daarnaast worden met een SSL-certificaat alle gegevens over een versleutelde verbinding verstuurd, dus ook wat de website ophaalt vanuit de Server. Gegevens zoals: tekst, afbeeldingen, scripts etc.

Technisch gezien maakt het SSL-certificaat een verbinding met het HTTPS protocol op de betreffende server. Deze verbinding is door niemand te ontcijferen, en daardoor is alle communicatie tussen server en browser erg veilig. Je kunt je voorstellen dat je hiermee het vertrouwen van je (potentiele) klanten wint.

Websites zonder een SSL-certificaat (een http website) hebben deze veilige verbinding niet, waardoor de kans een stuk groter is dat persoonsgegevens in verkeerde handen terecht komen.

Welke soorten SSL-certificaten zijn er?

Zoals met alles tegenwoordig, zijn er ook verschillende soorten SSL-certificaten. Welk certificaat het beste bij jouw website of webshop past, hangt af van je eigen wensen en daarnaast de prijs die je voor het certificaat wilt betalen. Hoe hoger de prijs, hoe meer uitgebreid het certificaat. Er is een onderverdeling in 3 soorten:

  • DV : dit is het goedkoopste certificaat en vooral handig wanneer je snel een SSL certificaat nodig hebt. Het certificaat is alleen op basis van domeinnaam gevalideerd (niet op bedrijfsinformatie), en heeft geen mobiele ondersteuning. Een DV SSL-certificaat wordt vaak gebruik voor simpele websites en is herkenbaar door een groen slotje in de adresbalk.
  • OV: dit certificaat wordt gevalideerd met de bedrijfsinformatie en geeft daardoor meer vertrouwen dan een DV. Dit certificaat geeft aan de identiteit van de eigenaar (van de website of webwinkel) te kennen en geverifieerd te hebben. Door de verificatie duurt het enkele dagen voordat het geïnstalleerd kan worden. Een OV SSL-certificaat wordt vaak gebruikt bij webwinkels.
  • EV: dit is het meest uitgebreide certificaat en daardoor ook het meest prijzig. Wanneer je dit certificaat geïnstalleerd hebt, kleurt de bedrijfsnaam in de adresbalk groen. Mensen kunnen dus direct zien dat dit een veilige website of webshop is, en de bedrijfsinformatie bekijken. Dit certificaat geeft daarom het meest vertrouwen aan klanten en is bijna niet te kopiëren, waardoor het beschermt tegen fraude van je bedrijfsnaam of merk. De aanvraagperiode is daardoor ook langer (2 tot 3 weken)!
  • Wildcard: alle SSL-certificaten zijn uit te breiden met een wildcard. Dit is nodig wanneer je bijvoorbeeld meerdere extensies op je domein hebt, en deze ook wilt beveiligen middels een HTTPS verbinding.

Hoe weet ik of een website een SSL-certificaat heeft?

Wil je weten of een website of webshop een SSL-certificaat heeft? En dus veilig met jou persoonlijke gegevens omgaat? Kijk dan goed naar de adresbalk wanneer je op de website bent.
Staat er https en dus niet http voor het webadres én een slotje, dan is er een SSL-certificaat geïnstalleerd. Als vervolgens de bedrijfsnaam is opgenomen in een groene balk met slotje, dan weet je dat er een uitgebreid SSL-certificaat is geïnstalleerd, en ben je er zeker van dat je gegevens veilig zijn. Dit zie je bijvoorbeeld ook op de website van de bank, wanneer je gaat internetbankieren.

https-1200x379

Wat zijn de voordelen van een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat heeft verschillende voordelen, voor jou als ondernemer maar ook voor je (potentiele) bezoekers en/of klanten.

Google geeft voorrang aan websites en webshops met SSL-certificaat.

Een heel belangrijk voordeel van een SSL-certificaat, is dat Google jouw website of webshop hoger rankt wanneer je dit geïnstalleerd hebt. Google geeft voorrang aan website die een SSL-certificaat hebben t.o.v. websites die dit niet hebben geïnstalleerd. Enneuh… 75% van de wereldbevolking maakt gebruik van Google!

De verklaring is overigens simpel: Google vindt alles omtrent verbetering voor jouw bezoekers (gebruiksvriendelijkheid, veiligheid) het belangrijkste. Je wordt dus beloond wanneer jij dit ook vindt!

Veilige omgeving voor je bezoekers en (potentiele) klanten

Door middel van een SSL-certificaat laat je zien dat je de veiligheid van de (privacy)gegevens van je bezoekers erg belangrijk vindt. Deze gegevens lopen via een versleutelde verbinding, waardoor hackers kansen ontnomen worden. Dit schept vertrouwen bij je bezoekers/klanten. Immers, we willen allemaal dat er veilig wordt omgegaan met onze persoonlijke gegevens.

Vertrouwen door gecontroleerde identiteit

Zoals eerder in deze blog aangegeven, wordt de identiteit bij de meer uitgebreide SSL-certificaten gecontroleerd en geverifieerd. Je bezoeker kan deze informatie zien (of opvragen) en dit maakt je website/webwinkel meer betrouwbaar. Daarnaast is de kans op fraude van je merk of bedrijfsnaam hierdoor een stuk kleiner!

Zitten er ook nadelen aan een SSL-certificaat?

Ja, daar waar voordelen te benoemen zijn, zijn er ook altijd nadelen. Het is de vraag wat je zwaarder vindt wegen, en daarnaast wat het best bij jouw huidige situatie past. Enkele nadelen:

  • Wanneer je een SSL-certificaat geïnstalleerd hebt, moet er bij bezoek aan je website een beveiligde verbinding opgezet worden. Hierdoor kan de laadtijd van je website (heel) iets trager worden. Verwaarloosbaar overigens.
  • Een SSL-certificaat is niet goedkoop. Heb je een simpele website met alleen wat tekst/informatie en verder geen spannende functionaliteiten? Dan is een SSL-certificaat voor beveiliging van gegevens eigenlijk niet nodig en te kostbaar.

Wil jij graag een SSL-certificaat installeren op je website of webshop? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je hier graag bij!

Terug naar blog