Webdesign trends 2012

17 januari, 2012

Halverwege januari, dus de hoogste tijd om eens te kijken naar de webdesign trends van 2012. Een aantal nieuwe trends. Gelukkig zien we veel leuke elementen van het afgelopen jaar ook gewoon weer terug. De trends blijven zich in razendsnel tempo ontwikkelen. Is jouw website al een paar jaar oud? Dan is dit echt het jaar om hem een nieuw jasje te geven. Rond, vrolijk, groot en minimalistisch zijn dé kernwoorden.

1. Scrollen, scrollen, scrollen

Ja het mag weer! Godzijdank weet iedereen het scrolwieltje inmiddels te vinden. We hoeven dus niet meer te passen en meten om alles in één keer op het scherm te krijgen. Gewoon onder elkaar plaatsten, het liefst in grote gescheiden onderdelen. En vergeet een indrukwekkende footer onderaan niet! Die blijft voor het gemak gewoon bestaan.

2. Grafische hoogstandjes

De leukste webdesign trend als je het mij vraagt. We zien steeds meer kunstzinnige uitspattingen op websites. Vector designs van de bovenste plak. Leuk in plaats van de standaard iStock afbeeldingen. Het motto voor 2012: wees creatief!

3. Responsive design

Binnen een paar jaar zullen tablets en mobiele telefoons het winnen van computers. We surfen met zijn allen massaal via onze telefoon. Dit vereist een andere aanpak qua design. Responsive design wil zeggen dat het ontwerp meebeweegt en zich aanpast aan het medium.

4. Free downloads!

Helemaal hip en hot zijn de free downloads. We komen op het merendeel van de websites (en Facebookpagina’s) e-books en whitepapers tegen. Allemaal gratis te downloaden…in ruil voor felbegeerde contactgegevens natuurlijk. Ook dit jaar blijven we massaal gratis kennis delen.

5. Spelen met letters

Met de komst van HTML5 en CSS3 wordt er meer en meer gespeeld met typografie. De hardcore designers spelen dit jaar met allerlei soorten lettertypes. Het liefst gecombineerd. Experimenteer er dus rustig op los en wees creatief. Maak het niet te bond, want het geheel moet wel leesbaar blijven!typografie

6. We blijven sliden

Een bekend fenomeen: de slider. We zien hem op vrijwel iedere site terug. Een uitdaging om hier een nieuwe draai aan te geven. Wij zijn blij dat hij ook dit jaar blijft bestaan. In allerlei varianten en gevuld met waardevolle content. Hij komt dus gewoon terug in 2012.

7. Oversized iconen

Een leuke toevoeging zijn de oversized iconen. Het valt ons op dat er steeds meer gewerkt wordt in een minimalistische stijl.

Grote iconen zorgen dan voor duidelijkheid. Beeld zegt immers veel meer dan tekst. En eerlijk is eerlijk, ze staan ook gewoon hartstikke leuk op uw website. Dus: grote iconen in hippe designs.

8. Less is more

De term ‘less is more’, wie kent hem niet?! Bij trend nummer 7 ook al even aangestipt. Minimalisme wordt een steeds grotere trend onder webdesigners. In deze tijd heeft ieder zichzelf respecterende ondernemer een eigen website. We worden overspoeld met informatie. Vaak relevant, maar in veel gevallen ook overbodig.

Als klant wil je dat jouw pijnpunten worden weggenomen. Niet meer, niet minder. De overload aan informatie proberen we in 2012 terug te dringen met minimalistische ontwerpen. Grote iconen, weinig tekst en een duidelijke boodschap zijn de kernwoorden.

9. Oneliners

Verfrissend qua design en zeker een pluspunt als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid. Oneliners doen het goed in 2012. We laten in één oogopslag blijken wat we doen, of wat we voor klanten kunnen betekenen. En dat allemaal in een enkele zin samengevat. Het liefst groot op de homepage!

10. Kleurtjes en textuur

In het nieuwe jaar zien we veel vrolijke kleurtjes. Pasteltinten en retro-printjes fleuren menig website op. Oudroze, mintgroen en gebleekt geel.

Verder zien we dat designers dol zijn op papierstructuren. Achtergronden in de vorm schriftjes bijvoorbeeld. Maar natuurlijk mag de reusachtige achtergrondafbeelding ook nog steeds.

11. Overal Social Media

Social Media blijft groeien. Bedrijven die nog geen Facebook- of Twitteraccount hebben, zullen dit jaar toch echt aan de slag moeten. Helemaal in het design van jouw huisstijl, aangevuld met speelse elementen. En bij een eigen Social Media-design horen ook eigen Social Media buttons. Alles in één stijl.

De webdesign trends voor 2012 zijn bekend. Is jouw website nog up-to-date of is het nu echt tijd voor een nieuw webdesign? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Terug naar blog